ÖZGEÇMİŞİM 

    1935 yılında Eğirdir’de doğdum. Babam Veziroğlu Ali Rıza, annem Yaşaroğlu Ömer kızı Zübeyde’dir. Eğirdir Zafer İlkokulundan mezun olduktan sonra Isparta, Afyon, Ankara, Eğirdir’de Ortaokulu, Edirne, Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulunu, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünden sonra Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Entitüsü Tiyatro Tenkidi, Tiyatro Tarihi, Tiyatro Yazarlığı’nı bitirdim. Yurdumun çeşitli yerlerinde 25 yıl Öğretmenlik yaptıktan sonra 1984 yılında emekli oldum.

    Ailem Eğirdir’in en eski ailelerindendir. Vezirler diye anılır. Babam 1896 yılında doğmuş, babasıyla beraber 1914 de Seferberliğe katılmış, Halıcıoğlu Küçük Zabit Mektebinde okurken Suriye cephesine gönderilmiş, İngilizlerin Yafa Hayfa çıkartmasında bulunmuş, Kurtuluş Savaşında Süvari Başçavuş olarak önce Kuvayı Milliye’ye katılıp Ege’de savaşmış, sonra düzenli orduya girip Eskişehir Kütahya savaşlarında savaşırken Yunan’a esir düşmüş, Lozan anlaşmasından sonra Eğirdir’e dönebilmiştir.

    Dedem Veziroğlu Nuri Efendi Şeyh Ali Ağa Medresesinde Müderris iken Seferberliğe oğluyla beraber alınmış Sarıkamış savaşında Ruslarla savaşırken 1915 yılında Allahüekber Dağlarında şehit olmuştur. Doğumu 1871 dir. Eşi Kamile  Hanım Şeyhülislam Berdai Zaviyesinin son şeyhlerinden Şeyh Ahmet Efendi’nin kızıdır.

    Dedemin babası Veziroğlu Ahmet Efendi 1828 yılında doğmuş, 1853 Kırım Savaşına katılmış, 1912 yılında ölmüştür. Mezarı Şeyhülislam Berdai Türbesinin doğu yakınında idi. Onun da babası Mehmet Efendi, onun da babası Veziroğlu Mustafa Efendi olduğu söylenir.

    Bu çalışmalarımda ailemin ve çevresinin uzun ömürlü olması, mekanını değiştirmeden bu günlere gelmesi sözlü tarihi günümüze kadar getirmiştir. Babam bana dedesinden duyduğunu anlatmıştır ki, onun da dedesinden duyduğunu torununa anlattığı hesaba katılırsa 250 yıllık bir zamanın sözlü tarihini ben dinlemiş oldum. Ailemizin okur yazar olması, el yazması kitaplarının günümüze kadar gelmesi benim işimi kolaylaştırdı. Halam 97 yaşında öldü. Eşi emekli Öğretmen Ethem Kartal yüz yaşına yakın öldü. Anamın babası 1829 da doğduğuna göre (1931 yılında ölmüştür)  ondan duyduklarım da sözlü tarih bilgimi zenginleştirdi. Geniş aile çevremizin yaşlı kişilerinden duyduklarımın da bana çok yararı oldu. Çocukluğumda komşuluk ilişkileri çok güzeldi. Çevremizde oturmaya gittiğimiz kişiler hep geçmişten, yaşadıkları savaşlardan konuşurlardı. Ömrüm boyunca onları dikkatle, merakla dinlemişimdir. Sonradan hatırladıklarımı değerlendirdiğimde ben zengin bir sözlü tarih içinde yaşama şansını yakalamışım. Çevremdeki yaşlılar Yemen’den tutun da Balkanlar, Kanal, Suriye, Kurtuluş Savaşlarında ateşte pişmiş, Allah’ın lûtfuyla sağ kalmış insanlardı. Bu tanıdığım kişiler hakkında kitabımda zaman zaman söz ettim. Şimdi hepsini tekrar rahmetle anıyor, o tarih karşısındaki meçhul kahramanlara Allah’tan rahmet diliyorum.

    Kimliğimizi ve Kültürümüzü korumak için bundan sonra her elli yılda bir böyle bir çalışma yapılmasını diler, yapacaklara bu günden sevgilerimi iletirim.

    Yazmış olduğum eserlerim şunlardır. 

·        Şiir Düğünüme Çağrımdır  (Şiir)  (1968 yılında basıldı.)

·        Osmangiller  (Oyun)  (İstanbul Şehir Tiyatrolarınca oynandı. Kültür Bakanlığınca kitabı basıldı.)

·        Sinekler ve Arılar  (Çocuk Oyunu)  (Devlet Tiyatrosu repertuarına alınmıştır. Kültür Bakanlığınca  kitabı basıldı.)

·       Bekir Olayı  (Oyun) (Devlet Tiyatrosu repertuarına alınmıştır. TOBAV oyun yazma yarışmasında I.lik ödülü aldı. Ziraat Bankası kültür hizmeti olarak kitabını  bastı. İstanbul Şehir Tiyatroları repertuarına da alındı.)

·        Bekir Olayı  (Roman)

·        1212 Gün  (Oyun)  (Devlet Tiyatrosu repertuarına alınmıştır. Kültür Bakanlığınca kitabı basıldı. İstanbul Şehir Tiyatroları repertuarına da alındı.)

·        1212 Gün  (Roman)

·        Doruk Hırsı  (Oyun)  (Devlet Tiyatrosu Repertuarına alınmıştır. Kültür Bakanlığınca kitabı basıldı.)

·        Doruk Hırsı  (Roman)  (Basıldı.)

·        Aymazlar  (Oyun)  (İstanbul Şehir Tiyatroları repertuarına alınmıştır.)

·        Sonsuza Bir Kala  (Oyun)

·        Sonsuza Bir Kala  (Roman)  (Basıldı.)

·        Sabahçı Kahvesi  (Oyun)

·        Gerçeğin Tatlı Sesi  (Şiir)  (Basıldı.)

·        Antaşı  (Oyun)

·        Yollar ve Zaman  (Öykü)  (Kültür Bakanlığınca kitabı basıldı.)

·        Ocak Yakmak  (Oyun)  (Devlet Tiyatrosu Repertuarına alınmıştır.)

·        Kutsal Taş  (Çocuk Oyunu)  (Kültür Bakanlığınca kitabı basıldı. İstanbul Şehir Tiyatroları repertuarına alınmıştır.)

·        Küçük Bir Sultandı  (Çocuk Masal Kitabı)

·        Hamidoğlu  (Oyun)  (Basıldı.)

·        Sosyal Bilgiler İlkokul IV  (Ders kitabı)  (MEB.ınca kabul edildi. Basıldı.)

·        Sosyal Bilgiler İlkokul V.  (Ders kitabı)   (MEB.ınca kabul edildi. Basıldı.)

·        Elmacının El kitabı  (Kitaplaştırıldı. 35 yıllık bilgim ve uygulamamın ürünüdür.)

·        Eğirdir Ansiklopedisi  (Eğirdir Belediyesi tarafından bastırıldı.)

·       Barbaroslar  (Oyun)  (İstanbul Şehir Tiyatroları repertuarına alınmıştır.)  

·       Turnalar  Heyy !  (Şiir)  (Basıldı.)

·       Eğirdir'den  Fıkralar 

·       Eğirdir  (Roman)  (Eğirdir Akın Gazetesinde yayımlandı.)

·       Yüreğimdeki Arı  (Şiir)

·       Devedikeni  (Şiir)

·       Zamana Nokta  (Şiir)

·        II. Mahmut  (Oyun)  (İstanbul Şehir Tiyatroları repertuarına alınmıştır.)  

·      Çekirgeler  (Oyun)  (Devlet Tiyatrosu Repertuarına alınmıştır.)

·      Cennette Kan Yok  (Oyun)

·      Yılanlılı Şeyh Ali Ağa  (Roman)  (Basıldı.)

·      Hiçimsin  (Şiir)

·      II. Abdülhamit  (Oyun)

·      Enver Paşa  (Oyun)

İletişim için: egirdiransiklopedisi@gmail.com